Hvad er Web 3.0?

Der er et ord som techtyper og cryptokrigere er blevet forelsket i, og et ord som du absolut må have i din Twitter bio hvis du skal kunne tages seriøst af folk som er seriøse omkring fremtiden, og det ord er Web 3.0.

For at kunne forstå hvad Web 3.0 er, må jeg lige tage dig på en tour igennem de 2 af internettets første faser, nemlig Web 1.0 og Web 2.0.

Web 1.0 var internettets begyndelsesdage i 90’erne. På det her tidspunkt var internettet som et kæmpe stort opslagsværk, og blev anset som en teknologi til at demokratisere informationsadgangen på et globalt plant. Denne periode af internettet er også kendt som “Read Only”, eller “Static Web”, i det at den gennemsnitlige internetbruger var begrænset til at læse de informationer der var ham eller hende forelagt af de hjemmesider han eller hun besøgte.

Web 2.0, også kendt som “Social Web”, startede midt i 2000’erne, og er markeret som den periode hvor internettet ændrede form fra “Read Only” til “Read + Write”, idet at den gennemsnitlige internetbruger nu havde nem mulighed for at producere deres eget indhold til internettet. Det startede med blogplatforme såsom LiveJournal og Blogger, hvor millionvis af mennesker begyndte at skrive og udgive deres egne blogindlæg og artikler. Senere kom de sociale mediegiganter som Facebook, YouTube og Twitter, der gjorde det endnu nemmere at udgive og dele sit indhold på internettet. Problemet med Web 2.0 æraen af internettet, er at for meget af brugernes data og internettrafikken nu er koncentreret på de store techgiganters platforme, hvilket giver dem utroligt magt til at påvirke den globale bevidsthed.

Web 3.0 er modsvaret på disse magtmonopoler, og er også kendt som “Read + Write + Own” æraen af internet. Web 3.0 handler nemlig om at decentralisere ejerskabet af internettet, så at enkelte virksomheder ikke sidder på for meget magt. Web 3.0 har tidligere været kendt som “Det Semantiske Web”, som hentyder til den øgende betydning kunstig intelligens og maskin-læring har for internetoplevelsen. Dette har vi set de tidlige stadier af allerede i form af Netflix’s filmanbefalinger, eller søgemaskinernes tankeanbefalinger. At man ikke længere kalder Web 3.0 for “Det Semantiske Web”, skyldes at man nu har opdaget at masken-læring spiller en underordnet rolle i fødslen af det nye internet i forhold til Blockchain teknologien. Blockchain tillader nemlig at bygge 100% autonome services (kendt som DAO) som er hosted og styret decentralt, så at der i princippet ikke kan være en enkelt ejer, men at ejerskabet af netværket er fordelt via netværkets tokens (også kendt som cryptovaluta). Andre teknologier som vil præge Web 3.0’s udvikling er Augmented Reality, Virtual Reality, Kunstig Intelligens og 3D printning. Det er i konvergeringen af disse teknologier, og især mellem Blockchain og Kunstig Intelligens, at vi vil se de største forandringer af Internettet som vi idag kender det. Hvad præcist fremtiden vil bringe, er dog stadig utydeligt. Så stay tuned.